Tłumy wspominały Edwarda Gierka w 11. rocznicę śmierci

dodano 2012-07-31 23:23 w kategorii: Ludzie

Tłumy ludzi wspominały 28 lipca br. Edwarda Gierka, pierwszego sekretarza KC PZPR. Okazją do wspomnień była jedenasta rocznica śmierci pochodzącego z Sosnowca polityka.

W uroczystościach na cmentarzu w Sosnowcu-Zagórzu uczestniczył między innymi profesor Adam Gierek, syn pierwszego sekretarza, władze Sosnowca, działacze śląskiego SLD i Ruchu Odrodzenia Gospodarczego im. Edwarda Gierka oraz mieszkańcy Śląska i Zagłębia przybyli z okolicznych miast. O pierwszym sekretarzu wszyscy mówili ciepło, jako o dobrym polityku i wrażliwym człowieku.

Edward Gierek urodził się w 6 stycznia 1913 r. w Sosnowcu, zmarł 29 lipca 2001 r. w Cieszynie; w latach 1970-1980 był I sekretarzem KC PZPR. Za jego rządów, w pierwszej połowie lat 70., w socjalistycznej Polsce nastąpił dość szybki wzrost ekonomiczny, okupiony jednak zadłużeniem zewnętrznym kraju; w drugiej połowie dekady rozpoczął się kryzys gospodarczy, który doprowadził do odsunięcia Gierka od władzy.